Tegenwoordig kun je geen nieuwe aflossingsvrije hypotheek meer sluiten, maar in het verleden was deze hypotheekvorm erg populair. Omdat je gedurende de looptijd van de hypotheek niets aflost, zijn de maandlasten van een dergelijke hypotheek relatief laag. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar er zit ook een nadeel aan. Aan het einde van de looptijd heb je wel een verplichting om de aflossingsvrije hypotheek of het aflossingsvrije leningdeel in één keer af te lossen.  Heb je daar “een potje” voor achter de hand? En is dit potje groot genoeg?

 

In de praktijk blijkt dat veel mensen geen rekening houden met mogelijke veranderingen in hun financiële situatie en er dus maar vanuit gaan dat het potje voor de aflossing vol genoeg zal zijn. Maar wat als je niet voldoende hebt kunnen sparen of het inkomen daalt, door het bereiken van de pensioenleeftijd? Of als je als huiseigenaar na 30 jaar geen recht meer hebt op hypotheekrente aftrek? En wat als de maandlasten van een nieuwe hypotheek stijgen door dat bij een nieuwe hypotheek minimaal 50% van de marktwaarde van de woning afgelost moet worden? Logisch dat je niet zomaar een antwoord hebt op deze vragen.

 

De Nederlande Vereniging van Banken is een publiekscampagne gestart onder de naam “Word ook aflossingsblij” met het doel mensen bewust te maken van risico’s die verbonden zijn aan een aflossingsvrije hypotheek en hen aan te zetten NU in actie te komen. Op de site www.aflossingsblij.nl vind je meer informatie. En kom je er niet uit? Wij hebben regelmatig contact met hypotheekadviseurs of banken en brengen u graag met hen in contact.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment