Met huizenprijzen die de pan uitrijzen, extreem lage hypotheekrentes, een aantrekkende arbeidsmarkt én het tekort aan zowel koop- als huurwoningen, lijkt ‘huisbezit’ een gouden belegging. Maar… wanneer we iets verder terugkijken hoe goed doen huizenprijzen het dan? En wanneer je vergelijkt met rendementen op aandelenbeleggingen, of met spaarrentes is het rendement op huizenbezit dan nog steeds zo aantrekkelijk?

Gemiddeld rendement van huizenbezitter is 0% in tien jaar

Uitgaande van de waardeontwikkeling op basis van de gemiddelde huizenprijs en de verhuurpotentie achterwege gelaten, kwam onderstaande tabel van Business Insider tot stand. De tabel toont de vergelijking tussen de ontwikkeling van de huizenprijs, aandelen en sparen. Huizenbezitters zagen de afgelopen tien jaar de waarde van hun woning gemiddeld met 0,2 procent stijgen. (2008 brak de crisis op de Nederlandse huizenmarkt uit). Niet echt spectaculair dus als je dit vergelijkt met de waarde van aandelenbezitters. Zij zagen hun bezit 1,2 keer over de kop gaan. Ook de laatste vijf jaar hebben aandeelhouders het meest verdiend. In de periode van eind maart 2013 tot en met maart 2018 boekten zij een rendement van 64 procent.

Spaarders beleven sinds 5 jaar zware tijden

Sparen levert volgens de tabel de afgelopen 10 jaar meer op dan investeren in een huis. Zo zagen zij hun spaartegoed met ongeveer een vijfde stijgen. Maar als we kijken naar de laatste vijf jaar dan is er voor de spaarders nog al wat veranderd. Door inflatie, belastingheffing op spaargeld en de vermogensrendementsheffing boeken veel spaarders gemiddeld de laatste vijf jaar slechts 5% rendement.

Gelukkig voor de huizenbezitter ziet het plaatje er over de afgelopen vijf jaar anders uit dan over tien jaar. Belangrijkste ontwikkeling is dat huizenbezitters in deze periode 22 procent waardestijging konden bijboeken. Daarmee is het verlies uit de voorgaande vijf jaar weggewerkt. Een belangrijke kanttekening is dat er in de berekeningen gewerkt is met gemiddelde huizenprijzen.

Kortom, Ook al leverde een Nederlandse koopwoning de afgelopen 10 jaar misschien niet het gewenste op. Dit is en blijft altijd afhankelijk van waar en in welke regio de woning staat.

 

Rendement 5 jaar (maart 2013 – maart 2018) en 10 jaar (maart 2008 – maart 2018)

Investering Rendement 5 jaar Rendement 10 jaar
Huis (gemiddelde huizenprijs) 22% 0%
Aandelen (MSCI Wereldindex) 64% 121%
Sparen (gemiddelde spaarrente) 5% 19%

 

Bron; https://www.businessinsider.nl/is-je-huis-een-betere-belegging-dan-sparen-of-aandelen-het-antwoord-is-verrassender-dan-je-zou-verwachten/

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.