Eindelijk… Vakantie! Waarschijnlijk heb je hier lange tijd naar uitgekeken. Heerlijk een paar weken geen wekker, niet werken en geen verplichtingen. Eindelijk lekker uitrusten en alleen maar doen waar je zin in hebt.

Maar eenmaal onderweg naar je bestemming blijkt ontspannen toch vaak lastiger dan je van te voren gedacht had. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om stress tijdens de vakantie zoveel mogelijk te vermijden:

 

 

  1. Laat de boel thuis goed achter

Zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dus hou de gordijnen open, zorg ervoor dat er geen stapels post in de gang liggen en ruim je huis niet te netjes op. Laat gerust wat schoenen slingeren en wat vaat staan. Een theekopje op de tafel en een jas over de stoel geeft de indruk dat je zo terugkomt. Maak gebruik van tijdschakelaars en ruim de tuin op, inbrekers kunnen af en toe wel wat hulp gebruiken en maken dan ook dankbaar gebruik van rondslingerend tuingereedschap. Kijk voor meer tips op de site van radar.nl https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/consumententip-laat-je-huis-veilig-achter-tijdens-je-vakantie/ 

Vertel niet ‘Jan en alleman’ dat je op vakantie gaat, maar wees selectief. Denk ook aan de afwezigheidmelder op je email en je locatiemelding op je smartphone.

En wat je werk betreft;

Laat collega’s en klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is vaak een kwestie van willen in plaats van kunnen.

Laat je werk echt achter en laat je laptop thuis. Om volledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail. Wanneer je je werk niet volledig los laat tijdens je vakantie profiteer je minder van de voordelen.

 

  1. Maak van te voren afspraken

Het is ook een goed idee om thuis al een beetje te bekijken wat iedereen verwacht van de vakantie. Wil je partner het liefst de hele dag aan het strand liggen, terwijl jij er het liefst op uit trekt om de omgeving te verkennen? Willen de kinderen hoogstwaarschijnlijk alleen maar de hele dag met hun nieuwe vriendjes in het zwembad spelen? Dan is het verstandig om vooraf af te spreken dat iedereen ‘aan de beurt’ komt. Vandaag relaxed dat boek uitlezen terwijl de kinderen spetteren in het zwembad; morgen allemaal zonder mopperen die mooie wandeling maken.

Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Opgekropte gedachten en gevoelens krijgen nu de ruimte om naar boven te komen. Logisch, iedereen moet afkicken van het werkritme en de drukte. Op vakantie is er meer tijd om dingen uit te spreken dan wanneer je thuis bent in de drukte van alle dag. Dus accepteer de irritatie en lach erom.. Je bent vast niet de enige.

 

  1. Hou de eerste dagen op je bestemming het ritme van thuis aan

Als je op vakantie bent dan verlang je misschien naar uitslapen en laat naar bed gaan. Maar hier gooi je je bio-ritme om en dat vindt je lijf onprettig, zeker als je vermoeid bent. Een stabiel slaapschema zal je eerder een uitgerust en energiek gevoel geven.

Niks doen lijkt heerlijk om je te ontspannen maar het werkt vaak niet. Doordat er nog veel stresshormonen in je lichaam aanwezig zijn, voel je je onrustig in het begin van de vakantie. Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel. Ons lichaam is erop gebouwd om te bewegen en zich hierdoor goed te voelen. En wanneer je in de natuur bent, kom je ook nog eens vanzelf tot rust.

 

  1. Vergeet niet aan jezelf te denken

Doe tijdens de vakantie ook dingen alleen, iets wat jij echt leuk vindt. Blijf bijvoorbeeld nog even alleen aan het zwembad liggen, drink een drankje op een terrasje of maak een wandeling. En voel je hierover vooral niet schuldig of egoïstisch. Vakantie is ook bedoeld om dichter bij jezelf te komen en een mooie periode om de balans eens op te maken. Nu heb je de tijd om eens bewust stil te staan bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders? Welke mensen zijn belangrijk voor je en besteed je daar genoeg aandacht aan? Door de ontspanning is je hoofd rustiger en vandaar uit ontstaan vaak nieuwe creatieve ideeën.

En last maar zeker niet least….. Geniet!

Wij van Woonaccent wensen je in ieder geval een hele fijne vakantie!

 

 

 

Bronnen:

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/consumententip-laat-je-huis-veilig-achter-tijdens-je-vakantie/

https://www.ggznieuws.nl/home/10-tips-om-ontspannen-tijdens-vakantie/

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment