Het kleinste kamertje van ons huis krijgt zeker bij de verkoop van een huis vaak weinig aandacht. En logisch, ook wij kunnen ons niet voorstellen dat een koper al dan niet afhaakt om hoe een toilet er uit ziet. Toch brengen we er best veel tijd door. Daarom, op wereldtoiletdag vandaag, eens wat leuke wetenswaardigheden over het toilet en bijzondere toiletten ter inspiratie.

Toiletten in de oudheid
Wist u bijvoorbeeld dat de oudste toiletten al gebouwd werden door de Minoërs? Dan hebben we het over 3.000 tot 1.200 jaar voor Christus! Helaas is hun cultuur met de eeuwen verloren gegaan en daarmee hun kennis over riolering en toiletten. De Grieken kenden ook al een voorloper van het huidige toilet, in de vorm van een houten tolietbril met een aardenwerken pot er onder. En in de tijd van de Romeinen werden de eerste kleine kamertjes op een spoelend rioleringssysteem aangesloten. Deze waren uiteraard niet bedoeld voor het gewone volk, maar bestemd voor de keizer en zijn familie.

Het moderne toilet
Wie de uitvinder van het moderne toilet is, is eigenlijk niet duidelijk. Er wordt gezet dat het kleppenspoelsysteem zou zijn uitgevonden door John Harington, een hoveling van koningin Eilzabeth van Engeland. Hij publiceerde in de 16e eeuw een pamflet met de instructies voor zo’n kleppensysteem. In de 18e eeuw zou George Jennings de mechanismen in de loodgieterij geperfectioneerd hebben. In 1775 patenteerde ene Alexander Cumming een systeem om door te trekken. En dan is er nog Thomas Crapper, die het afvoersysteem verbeterd heeft met een combinatie van kleppen en een sifon, zoals dat in ons modern toilet terug te vinden is.

Grootste toiletgebouw
Sinds juni 2007 staat het grootste toiletgebouw, hoe kan het ook anders, in China. Het is een drie verdiepingen en 3000 m³ tellende gratis toegankelijke publieke toiletruimte in Egyptische stijl met in totaal meer dan 1000 toiletten. Gebruikers worden getrakteerd op een televisiescherm en rustgevende muziek.

Duurste toilet
In de showroom van De Hang Fung Gold Technology Group in Hong Kong, de “Hall of Gold”, vind je het duurste toilet ter wereld terug. Het extravagante badkamermeubel bestaat uit 24-karaats massief goud.

 

Toilet inspiratie

Maar ook van je eigen kleine kamertje kun je wat moois maken. Ter inspiratie hebben we een aantal erg bijzondere voor je opgezocht.

Voor de waaghlet inspiratiealzen die geen last van hoogtevrees hebben:

 

 

 

 

Voor de motor/autoliefhebbers onder ons:

 

 

In voorbereiding op je wintersportvakantie:

 

 

Voor mensen die altijd een krantje meenemen:

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.